1620–1689: Vitorlabontás
A Husqvarna „Jönköping Rifle Factory” néven alakult a svéd király rendelete alapján és az első években a gyár évente mintegy 1500 muskétát állított elő. Ez a jellegzetes termék inspirálta az emblémát is, mely egy klasszikus „puskacső fölötti irányzék”, melyet, bár modern formában, de a mai napig használnak. Amikor 1689-ben Svédország kezdte erősíteni hadseregét a cég egy külön telephelyen, Jönköpingtől 7 km-re, Huskvarna (eredetileg Husqvarna) településen kezdte el a fegyvergyártást. Ez a hely jelzi a mai modern Husqvarna gyárkomplexum helyét.
 
1757–1850: Husqvarnává válás
A Korona (svéd királyság) a céget magánkézbe adta és új neve „Husqvarna Rifle Factory” lett. 1850-ig valamennyi termelés átkerült Huskvarna-ba.

1872–1912: Új utak 
A Husqvarna fegyvergyártásra szóló szerződése a Koronával megszűnt és a cég új utakat keresett a kibontakozáshoz. Ezzel kezdetét vette egy megújuló és törekvő időszak, mely új termékek megjelenésének széles skáláját eredményezte, mint például:

Varrógépek (1872), vadászfegyverek (1877), kandallók (1884), daráló gépek (1890), az első svéd írógép (1895), kerékpárok (1896), motorkerékpárok (1903) és gáztűzhelyek (1912).

1918–1919: Az első fűnyíró 
A „Norrahammars Bruk” megvásárlásával a Husqvarna két új termékkel szélesítette a palettát: kazánok és kézi fűnyírók. 1919-ben a cég elkezdte gyártani saját motorjait.

1921–1949: Fogalommá válik a háztartásban 
A bővítés számos háztartási géppel folytatódott, mint pl. az első elektromos Husqvarna tűzhely, mosogatógép és mosógép.

1947-1959: Az első motoros fűnyírók – és láncfűrészek 
Az első, kereskedelmi használatra gyártott motoros Husqvarna fűnyíró 1947-ben jelent meg. 1959-ben pedig piacra került az első hobbi felhasználók részére készült modell is. Ez egy mozgalmas év a Husqvarna cég életében – melyet az első láncfűrész megjelenése is bizonyít. A Husqvarna 90 modell a legendás svéd tervező, Sixten Sason munkája, aki a motorkerékpár kipufogó technológiát alkalmazta a korabeli láncfűrészeknél alacsonyabb zajszint elérése érdekében.

1967: Búcsú a fegyverektől 
1967-ben mutatta be a Husqvarna cég az utolsó vadászpuskát, az 1900-as sorozatot. A korát megelőző fegyver világszerte a polgári fegyvergyártók modelljévé vált. Még ma is, a modern vadászpuskák nagy része a Husqvarna akkori konstrukciós fejlesztésén alapul.

1968: Husqvarna fűkaszák megjelenése 
A 65r modellel a Husqvarna megkezdte a fűkaszák gyártását. Ez tovább erősítette Husqvarna kapcsolatát az erdészeti szakemberekkel.

1969: Anti-vibrációs technológia 
A Husqvarna 180 típusú láncfűrész megjelenése az újfajta anti-vibrációs technológiával, mely világszerte megakadályozza az erdészeti dolgozóknál a vérkeringési rendellenességek kialakulását.

1972: Új név – új megjelenés 
A cég neve hivatalosan is lerövidül „Husqvarna” névre a jelenlegi emblémával kiegészítve.

1973: Első a biztonság 
Husqvarna 140 típusú láncfűrész megjelenése. A világ első automata láncfékkel rendelkező láncfűrésze.

1982: Párizs-Dakar 
Egy Husqvarna motorkerékpár (MC 258) nyerte a legendás Párizs Dakar rallyt a 250 cm3-es kategóriában. A gép eredetileg a svéd haderő számára készült, de amikor a francia katonaság is érdeklődést mutatott iránta, a motorkerékpár kiváló teljesítményét bizonyítva, regisztrálásra került. Ilyenformán a felhasznált modell nem került átalakításra – eltekintve a nagyobb üzemanyagtartálytól és a hosszabb útra kialakított nyeregtől.

1985: A Rider éve 
Megszületett a Husqvarna Rider első prototípusa.

1986: Egy korszak vége 
A Husqvarna motorkerékpár részleg eladásra kerül.

1988–1990: Tengerentúli sikerek 
Az Egyesült Állomok válik a Husqvarna legnagyobb piacává a kültéri termékek területén és egy új szerzemény révén a cég amerikai kerti traktorokat jelentet meg Európában.

1989: Trónfoglalás 
A 3120 XP, a világ mai napig egyik legnagyobb és legerősebb láncfűrészének megjelenése, mely azonnal a favágók kedvencévé válik és azóta is számos újítást élt meg.

1995: A robot fűnyíró születése 
Husqvarna útjára bocsátja a Solar fűnyírót, a világ első, kizárólag napenergiával működő teljesen robot fűnyíróját. A népszerű Husqvarna Automower® elődje.

1997: Összpontosítás 
A varrógép gyártás teljes egészében értékesítésre kerül. A cég saját két fő szakterületére összpontosít: kültéri és építőipari berendezések.

1999: TrioBrake™ 
A TrioBrake™ funkció, mely a kezelő számára lehetővé teszi a láncfék jobb kézzel történő működtetését, 1999-ben kerül bevezetésre, tovább csökkentve ezzel a sérülésveszélyt az erdészek munkájánál.

2009: Láncfűrész áttörés! 
Husqvarna bevezeti az AutoTune™ rendszert, mely egy technológiai és környezetvédelmi áttörés a professzionális láncfűrészek területén. Az új fejlesztés automatikusan szabályozza az üzemanyag áramlást az optimális teljesítmény és minimális károsanyag kibocsátás érdekében.

2012: Akkumulátor forradalom – és még több … 
Láncfűrészek, fűkaszák, sövénynyírók és egy teljesen új Rider. A Husqvarna akkumulátor forradalma egy teljes termékskálát kínál a benzinüzemű termékekéhez hasonló teljesítménnyel – de károsanyag kibocsátás nélkül, sokkal alacsonyabb zaj- és rezgésszinttel illetve kevesebb karbantartással. 2012 folyamán a Husqvarna cég számos komoly díjban is részesül, mint pl. a formatervezésért járó „Piros pont design díj”, „Csendes működésért” járó díj illetve arany, ezüst illetve bronz érmet nyert a „Favágó világbajnokság” alkalmával.

2013: Robot forradalom 
A harmadik generációs Husqvarna Automower indul útjára a 330X modellel, mely egy GPS segítségével arra is emlékszik, hogy hol nyírta már le korábban a füvet, alkalmazkodik az időjáráshoz és az évszakhoz, valamint felderíti a szűk helyeket és azokhoz igazodik.

Figyeljenek ránk, mert a kültéri termékek következő áttörése már a küszöbön áll…